Σάββατο, Αυγούστου 20, 2022

Να παίξω λίγο ακόμα μαμά;

 Πριν 30 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (1991) διακήρυξε το παιχνίδι ως «καθολικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας», η δε Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη σημασία του παιχνιδιού για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Για να μεγαλώνουν τα παιδιά μας υγιή πρέπει να παίζουν… Κατά προτίμηση με τις ώρες! Στην εποχή μας τα παιδιά εργάζονται και μάλιστα αρκετά σκληρά. Το πρόγραμμα ενός παιδιού στην ηλικία του Δημοτικού είναι μια…full time job!

Πρωί στο σχολείο έως αργά το απόγευμα, μετά δραστηριότητες και ξανά δραστηριότητες, ενώ η ξεκούραση στριμώχνεται στις (πολύ) βραδινές ώρες. Το ωράριο της καθημερινής οικογένειας συνήθως είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των ενηλίκων, γεγονός που δεν αφήνει χώρο και χρόνο στα παιδιά να καλύψουν τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις… το φαινόμενο είναι αισθητά… χειρότερο!

Σήμερα όμως ξέρουμε, ότι το παιχνίδι πρέπει να μπει πιο δυναμικά στη ζωή των παιδιών.. Κυριολεκτικά, το παιχνίδι πρέπει να γίνει ζητούμενο και η βασική δραστηριότητα των παιδιών, και όχι το τένις, η ρομποτική και το μπάσκετ… Βέβαια, να μην είμαστε αφοριστικοί.. Αλίμονο αν πούμε πως ο αθλητισμός ή όλες αυτές οι σύγχρονες δραστηριότητες είναι άχρηστες και περιττές… Απλά, η υπερβολή κάνει τη ζημιά… Η σημασία του παιχνιδιού στην παιδική ανάπτυξη είναι κομβικής σημασίας.. Δεν είναι μόνο η διασκέδαση που απολαμβάνουν τα παιδιά στο παιχνίδι τους, είναι ο βασικός τρόπος να μαθαίνουν πως λειτουργεί η κοινωνά, ο εαυτό τους μέσα σε αυτή, ολόκληρος ο κόσμος.


Δημιουργικότητα, φαντασία , εξερεύνηση, χαρά και ενθουσιασμός!! Όλα αυτά μαζί τα βρίσκει ένα παιδί σε…1 βουνό με χώματα και πέτρες!!  Let them have fun!!

 «μπορείς να ανακαλύψεις για ένα άτομο περισσότερα σε μία ώρα παιχνιδιού παρά σε ένα χρόνο συνομιλίας»

Πλάτων


Κούτνα Φωτεινή, νηπιαγωγός και εκπαιδευτής ενηλίκων με MSc στην Ειδική Εκπαίδευση (2019) & MSc στην Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων (2022).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να παίξω λίγο ακόμα μαμά;

  Πριν 30 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (1991) διακήρυξε το παιχνίδι ως «καθολικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας», η ...