Τετάρτη, Αυγούστου 19, 2015

Θέμα: Ρυθμικές Κουβεντούλες

Σχέδιο Μαθήματος

Ρυθμικές Κουβεντούλες

Ηλικία Παιδιών: 3 - 4


Αριθμός Παιδιών: 27

Χρόνος Διδασκαλίας: 35’

Διδακτικοί Στόχοι

Τα παιδιά να
·        Εκδηλωθούν χρησιμοποιώντας τα μουσικά όργανα, μέσα από ρυθμικές κουβεντούλες
·        Ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους
·        Έρθουν σε πρώτη ακουστική επαφή με τα τέταρτα και όγδοα

Αφόρμηση
Η νηπιαγωγός μπαίνει στην τάξη λέγοντας στα παιδιά ότι τους έχει μία έκπληξη! Ξαφνικά εμφανίζει ένα τύμπανο.  «Κτυπάει» το τύμπανο ρυθμικά και προσποιείται ότι καταλαβαίνει τι της είπε και του απαντάει.  Αφού κάνουν ένα μικρό διάλογο με το τύμπανο, ρωτάει τα παιδιά τι θα λέγανε να πουνε κι αυτά μερικές κουβεντούλες με τα μουσικά οργανα.

Δραστηριότητες

1.     Η νηπιαγωγός τοποθετεί τα όργανα μπροστά της και τα παιδιά καλούνται να πάρουν από ένα. Η νηπιαγωγός κρατάει το τύμπανο.  Λέει στα παιδιά να προσέξουν γιατί το τύμπανο θα τους πει μία κουβεντούλα και πρέπει αυτά να απαντήσουν με ακριβώς την ίδια κουβεντούλα.  Στην αρχή το κάνει με όλη την τάξη και στη συνέχεια με μερικά παιδιά.

2.     Η νηπιαγωγός «κτυπάει» το όνομά της στο τύμπανο.  «Με λέ-νε Έ-λέ-νη ».  Ακολούθως, καλεί τα παιδιά ένα ένα να «κτυπήσουν» στο μουσικό τους όργανο, το όνομά τους, με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν.


3.     Η νηπιαγωγός χωρίζει τα παιδιά σε πέντε ομάδες.  Η κάθε ομάδα αποφασίζει ποια ρυθμική κουβεντούλα θέλει να «κτυπήσει».  Μία μία ομάδα «κτυπάνε» τη ρυθμική της κουβεντούλα και οι υπόλοιπες ομάδες απαντούν με ακριβώς την ίδια.

4.     Στη συνέχεια, η νηπιαγωγός παίζει ένα παιχνίδι με τα παιδιά.  Τους ζητάει να τη βλέπουνε πως περπατάει και αναλόγως θα παίζουν το μουσικό όργανο.  Όταν περπατάει αργά, θα «κτυπάνε» αργά και αντίθετα, ότα περπατάει γρήγορα θα «κτυπάνε» γρήγορα.

Κλείσιμο

Η νηπιαγωγός προσποιείται και πάλι ότι συνομιλεί με το τύμπανο.  Λέει πως άργησε και πως πρέπει να φύγει. Ευχαριστεί τα παιδιά που συνομίλησαν με το ίδιο και με τους φίλους του. Τα παιδιά τοποθετούν τα μουσικά όργανα στη θέση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να παίξω λίγο ακόμα μαμά;

  Πριν 30 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (1991) διακήρυξε το παιχνίδι ως «καθολικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας», η ...