Δευτέρα, Αυγούστου 17, 2015

Δραστηριότητες με θέμα: "Το Πάσχα"

 
                                                       Πασχαλινές Συνταγές

 Υπάρχουν απλές πασχαλινές συνταγές που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά στο νηπιαγωγείο. Δυο από αυτές είναι τα Λαζαράκια και τα πασχαλινά κουλούρια. Πριν από την εκτέλεση των συνταγών μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά να αντιγράψουν τη συνταγή, να ζωγραφίσουν δίπλα σε κάθε υλικό την εικόνα του ή ακόμη αν έχουμε χρόνο να βρούμε τις εικόνες των υλικών στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά και να τις εκτυπώσουμε ώστε στη συνέχεια να τις κολλήσουμε δίπλα στη συνταγή μας.
Το σίγουρο είναι ότι όποια συνταγή και να διαλέξουμε τα παιδιά απολαμβάνουνε πάρα πολύ τη διαδικασία και συνήθως συνεργάζονται άψογα.

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Λίγα λόγια για τα Λαζαράκια:
To Σάββατο του Λαζάρου συνηθίζεται από τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές να φτιάχνουν "Λαζαράκια". Τα λαζαράκια είναι στην ουσία σταφιδοψωμάκια που τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια , όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος όταν τον βρήκε ο Χριστός.
Η συνταγή και η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και μπορούμε να την κάνουμε στην τάξη με τα παιδιά.

ΥΛΙΚΑ:
*        1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ (ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)
*        1/2 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΖΑΧΑΡΗ
*        2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
*        1 ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ (ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΑΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ.)
*        2 ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ
*        2 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ
*        ΓΑΡΥΦΑΛΑ Ή ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΙΑ


Το Πάσχα μέσα από τις 5 αισθήσεις:

Παρακάτω υπάρχουν προτάσεις που αναφέρονται στη κάθε αίσθηση ξεχωριστά. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για σχετική συζήτηση. 
για την όραση: βλέπω την εκκλησία, τον Εσταυρωμένο, πασχαλίτσες, αρνάκια, τον Επιτάφιο, το "κάψιμο" του Ιούδα.
για την ακοή: ακούω καμπάνες, ψαλμούς, τον Ακάθιστο Ύμνο, το τσούγκρισμα των αβγών, το γλέντι και τα τραγούδια της Κυριακής του Πάσχα, κροτίδες-πυροτεχνήματα.
για την αφή: πιάνω την λαμπάδα μου, το φαναράκι του Πάσχα, το καλαθάκι με τα αβγά, κοτοπουλάκια, κεράκια, βάφω πασχαλινά αβγά.
για την όσφρηση: μυρίζω τη μαγειρίτσα, τα κουλουράκια, το πασχαλινό τσουρέκι, τον οβελία, πασχαλιές, παπαρούνες και άλλα λουλούδια,
για τη γεύση: τρώω μαγειρίτσα, κουλουράκια, κόκκινα αβγά, πασχαλινό τσουρέκι, σοκολατένιο αβγό, αρνάκι.

Αυτοσχέδιο βιβλιαράκι με φύλλα εργασίας
Επιπλέον μια ακόμη πρόταση για πρακτικές δραστηριότητες με θέμα το Πάσχα, είναι να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο βιβλιαράκι με φύλλα εργασίας που να συντάξουμε εμείς και μέσα στη κάθε σελίδα του να απεικονίζεται η κάθε μέρα της Μ. Εβδομάδας ξεχωριστά. Τα φύλλα εργασίας μπορούν να περιέχουν, μικρή περίληψη των ημερών, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, αινίγματα, ζωγραφιές, κα.

Συναισθηματική Αγωγή
Συναισθηματική Αγωγή: Με θέμα το Πάσχα μπορούμε να μιλήσουμε για τα συναισθήματα των ανθρώπων  . Πιο συγκεκριμένα…
….Τα συναισθήματα, στα οποία μπορούμε να εμβαθύνουμε είναι (μεταξύ άλλων) τα εξής:
1. η συμπόνια του Καλού Σαμαρείτη
2. η μετάνοια της Αμαρτωλής Γυναίκας
3. η ταπεινότητα του Χριστού που πλένει τα πόδια των μαθητών και μπήκε στην Ιερουσαλήμ πάνω σε ένα γαϊδουράκι
4. η δυσπιστία του Θωμά
5. η δειλία του Πόντιου Πιλάτου που "νίπτει" τα χέρια του και του Πέτρου που λέει τρεις φορές ψέματα
6. η συγχώρεση του Χριστού
7. η συγχώρεση και μεγαλοψυχία του πατέρα του άσωτου γιου.
8. η αλαζονεία του Φαρισαίου
9. η προδοσία του Ιούδα
10. η αγάπη προς το "χαμένο πρόβατο"
11. η απληστία του άφρονα πλούσιου
12. η γενναιοδωρία προς τους φτωχούς και ανήμπορους
13. η αδικία του άδικου κριτή
14. η χαρά και ανακούφιση από την εύρεση του χαμένου νομίσματος

Με αφορμή του Πάσχα, μπορούμε να παιξουμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια που σχετίζονται με το Πάσχα (με αυγά, λαγουδάκια, κα)


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ

1.    ΣΑΚΚΟΥΛΟΔΡΟΜΙΕΣ: Όλοι οι παίχτες που θα λάβουν μέρος, μπαίνουν ο κάθε ένας  μέσα σε μια σακούλα και την κρατούν με τα χέρια στο ύψος της μέσης. Στέκουν σε μια γραμμή και με το σύνθημα  προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα. Όποιος φτάσει πρώτος είναι ο νικητής. 
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Τα παιδιά σε ζευγάρια βάζουν από ένα πόδι μέσα στη σακούλα  και προσπαθούν να φτάσουν στο τέρμα.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: τα παιδιά χωρισμένα σε 2  ομάδες μεταφέρουν αυγά (φενιζολ) που από πριν έχουν χρωματίσει και κερδίζει η ομάδα που έχει μεταφέρει τα  περισσότερα μέσα σε 1 λεπτό!

5. ΔΑΚΚΑΝΟΥΡΑ: Πάνω στη άκρη ενός  ξύλου δένουμε μαλλί μήκους 40- 50 εκ. Στην άλλη άκρη του μαλλιού δένουμε μια καραμέλα (κανονικά βραστό αυγό). Ο αρχηγός (ή ο Παιδαγωγός) κρατά το ξύλο και  περνά την καραμέλα από το στόμα των παιδιών που κάθονται κυκλικά και με χέρια πίσω προσπαθούν να πιάσουν την καραμέλα μόνο με το στόμα. Όποιος τα καταφέρει παίρνει την καραμέλα και γίνεται εκείνος αρχηγός. 



6. ΑΥΚΑ ΑΥΚΑ ΠΟΥΛΩ ΤΑ (κυπριακό): Τα παιδιά κάθονται κυκλικά  και τραγουδούν
« Αυκά αυκά πουλώ τα
του θκειού μου του Κολόκα
που κάμνει κολοκούθκια
τζαι τρων τα κοπελούθκια» .
Ένα παιδί χοροπηδά γύρω από τα παιδιά που κάθονται και αφήνει το μαντηλάκι που κρατά πίσω από την πλάτη ενός παιδιού που κάθεται. Μόλις το παιδί που έχει πίσω του το μαντηλάκι το παίρνει και κυνηγά το παιδί που του το άφησε. Αν δεν το φτάσει και καθίσει στη θέση του γίνεται εκείνο ο Κολόκας.   

Λαμπάδες για τις μανούλες από τα χεριά των παιδιών
Λίγα λόγια για τις λαμπάδες:
Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το Μεγάλο Σάββατο όπου βαφτίζονταν συνήθως οι νεοφώτιστοι κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα. Η λαμπάδα αυτή συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φωτίζει πλέον την ψυχή του.
Έτσι, αφού μάθουμε τη μικρή αυτή ιστορία μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας λαμπάδες (να τις διακοσμήσουμε όπως μας αρέσει και να τις προσφέρουμε στη μαμά μας!)

Ζητούμε από τα παιδιά να φέρουν από 2 καλά βρασμένα αυγά (κατά προτίμηση λευκά) και μπορούμε να τα διακοσμήσουμε όπως μας αρέσει, με λαδομπογιές. Στη συνέχεια τα βουτάμε σε βαφή αυγών για 4-5 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό!



Κάλαντα του Λαζάρου
Μαθαίνουμε τα κάλαντα του Λαζάρου και μπορούμε να πάμε να τα πούμε στα διπλανά τμήματα, να τους κεράσουμε κουλουράκια και γλυκίσματα και να τους χαρίσουμε αυγά.

Κάλαντα του Λαζάρου

Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια
Ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι
Ήρθε η μάνα σου από την Πόλη
Σου “φερε χαρτί και κομπολόι
Γράψε Θόδωρα γράψε Δημήτρη
Γράψε Λεμονιά και κυπαρίσσι.
Οι κοτούλες σας αβγά γεννούνε
οι φωλίτσες σας δεν τα χωρούνε
δώστε και σε μας να τα χαρούμε.


           Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.


Μπορούμε επίσης, να κρύψουμε μερικά ψεύτικα ή και αληθινά αυγά, στην αυλή του σχολείου και αφού χωριστούμε σε ομάδες να βγούμε προς αναζήτηση… του κρυμμένου θησαυρού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να παίξω λίγο ακόμα μαμά;

  Πριν 30 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (1991) διακήρυξε το παιχνίδι ως «καθολικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας», η ...