Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2016

Ο ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip48/Default.html



Ο Φεγγαροσκεπαστής: Ένα τρυφερό μάθημα για τη φιλία και την αλληλεγγύη

Ο Φεγγαροσκεπαστής είναι ένα γλυκό παραμύθι που με απλό και καθόλου διδακτικό τρόπο, μιλάει για τη φιλία και τη δύναμη της συνεργασίας.
Ο Φεγγαροσκεπαστής: Ένα τρυφερό μάθημα για τη φιλία και την αλληλεγγύη

Η ιστορία

Πρωταγωνιστής στο βιβλίο είναι ο μικρός Τιμολέων, ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει τη θέση του νέου φεγγαροσκεπαστή. Ο φεγγαροσκεπαστής είναι ένα περίεργο και δύσκολο επάγγελμα. Είναι εκείνος που κάθε νύχτα σκεπάζει με ένα πελώριο σεντόνι το φεγγάρι για να κρύψει ένα μέρος από το φως του, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν τα υπέροχα μισοφέγγαρα. Ο παλιός φεγγαροσκεπαστής, ο γέρο Ναπολέων, περιμένει πώς και πώς να ξεκουραστεί. Αυτό θα γίνει μόλις ο μικρός Τιμολέων τον αντικαταστήσει. Χάνει, όμως, τη μαγική καραμέλα που θα τον έκανε ανάλαφρο για να πετάξει μέχρι εκεί και ψάχνει να βρει τρόπο για να φτάσει στο φεγγάρι.
Συναντά διάφορους χαρακτήρες που τον βλέπουν στεναχωρημένο και προσπαθώντας να τον βοηθήσουν, του προτείνουν τρόπους για να φτάσει τόσο ψηλά –χωρίς, όμως, επιτυχία. Τελικά, όλοι αυτοί που θέλησαν να τον βοηθήσουν σχηματίζουν μια ανθρώπινη σκάλα και, σκαρφαλώνοντας πάνω στους ώμους τους, ο Τιμολέων καταφέρνει να φτάσει στο φεγγάρι χάρη στη βοήθεια όλων.

Η εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του Φεγγαροσκεπαστή είναι από τα δυνατά σημεία του βιβλίου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε περιβάλλον νύχτας με φόντο το φεγγάρι, με χρώματα που δημιουργούν ένα ονειρικό τοπίο αλλά και τρικ στη σελιδοποίηση που υποβάλλουν τους μικρούς αναγνώστες. Είναι ιδανικό για διάβασμα πριν τον βραδινό ύπνο. Συνολικά, είναι μια υψηλής αισθητικής εικονογράφηση που δένει πολύ όμορφα με το κείμενο.

Τι κερδίζει το παιδί

Κερδίζει σίγουρα την απόλαυση που καταρχήν είναι το ζητούμενο. Πέρα από αυτό όμως, μαθαίνει αφενός την προσπάθεια και την επιμονή, αφού ο Τιμολέων πρέπει να φτάσει στο φεγγάρι και όλοι κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτό, και αφετέρου παρατηρεί την ευρηματικότητα με την οποία οι φίλοι του τον βοηθούν να βρει λύση στο πρόβλημά του. Το πιο σημαντικό δίδαγμα, όμως, προέρχεται από την ίδια τη λύση: Η συνεργασία είναι σε κάθε περίπτωση αποτελεσματικότερη από την πιο πρωτότυπη ιδέα. Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ότι «όλοι μαζί τα καταφέρνουμε.» Αυτό στον φεγγαροσκεπαστή αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να παίξω λίγο ακόμα μαμά;

  Πριν 30 χρόνια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (1991) διακήρυξε το παιχνίδι ως «καθολικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα της παιδικής ηλικίας», η ...